Vigtig information til redaktører

Madværkstedet Online er nu lanceret på www.madværkstedet.dk. Dette domæne (www.madværkstedetdev.dk) overgår nu til intern testplatform og kan således ikke længere anvendes til at uploade indhold. Tryk venligst på knappen nedenfor for at gå til madværkstedet.dk, hvor du kan logge ind som redaktør og tilføje indhold som sædvanligt.

Gå til madværkstedet.dk

Taget i betragtning hvor godt spirer faktisk passer til vores betingelser her i det solfattige Norden, er det mærkeligt, at vi ikke spiser flere af disse sunde små herligheder. De er oven i købet hurtige at dyrke!

Vores kok Martina havde ikke skænket spirer mange tanker, da hun gik ind i dette projekt, men da hun trådte ud af det, havde hun mildt sagt fået blod på tanden og et køleskab fuldt af små sunde sager.  

Kom godt i gang med spiringen

Der er flere måder, du kan dyrke spirer på, og i videoen ovenfor afprøver Martina tre forskellige metoder: si, glaskrukke med ostelærred og spiretårn. Uanset hvilken metode, du foretrækker, gælder følgende: Gå aldrig på kompromis med renligheden, det være sig dine hænder, dit udstyr eller selve frøene. Vask alle krukker omhyggeligt, og hvis du ikke er sikker på, om det er nok, kan du altid desinficere i ovnen. 


Spiring i korte træk

De, der ønsker at fordybe sig i kunsten at dyrke spirer gør klogt i at anskaffe en bog om emnet, men som et hurtigt overblikskursus gælder følgende:  

1. Skyl 

Før du begynder med spiringen, er reglen at skylle, skylle og atter skylle dine frø samt at bruge lidt tid på at sortere skadede frø og snavs fra. 

2. Læg i blød

Lad dine frø, linser eller hvad det nu er, som skal spires, ligge i blød natten over eller længere. Læs mere om, hvad der gælder for netop den sort, som du ønsker at spire.  

3. Skyl igen

Hæld iblødsætningsvandet fra, og skyl dine små guldklumper omhyggeligt.

4. Overflytning

Nu er det tid til at flytte det, du vil spire, til det valgte hjælpemiddel (si, krukke eller spiretårn, for eksempel). Det er vigtigt, at vandet har en chance for at løbe fra, og at krukken/sien er placeret på en måde, så vandet løber helt fra – dine spirer skal altså ikke have kontakt med det vand, som løber fra. Hvis du spirer i si, skal du lægge et vådt viskestykke over spirerne. Hvor du skal placere dine spirer er lidt af en smagssag. Lysmængden påvirker nemlig smagen. En tommelfingerregel er dog, at de aldrig skal stå i direkte sollys.

5. Skyl igen

Virkelig? Ja, helt alvorligt. I hvert fald en gang imellem. Mange frø skal holdes konstant fugtige, indtil de begynder at vise en lille hale, hvilket indebærer en skylningsfrekvens på mindst to gange om dagen. Du kan også bruge en sprayflaske til at holde frøene fugtige. Når dine frø har fået haler, bør du dog ikke vande dem, før de har absorberet næsten alt vand. Men igen: Forskellige frø skal passes på forskellige måder. Anskaf dig en bog, hvis du planlægger at blive stormester i spiring, så du kan se, hvilken forholdsregler der gælder for netop din favorit! 

P.S. Fnuller i krukken? Gå ikke i panik. Det er sandsynligvis fibriller (også kaldt ”rodhår”), og det er godt i forbindelse med spiring. 

6. Høst, spis og nyd!

Enhver, der venter på noget godt, kan faktisk vente for længe, når det gælder spirer. Med andre ord: Lad ikke spirerne vokse for længe. Når du har høstet dem, gør du klogt i at spise eller servere dem så hurtigt som muligt. Spirer kan naturligvis opbevares i køleskabet. I Martinas køleskab er der 4 grader, og hendes spirer holdt sig fint (pakket i glasbakke med perforeret plastfilm) i flere dage. Brug øjnene, næsen og smagssansen til at holde tjek på dine spirer.

Fem hurtige med Martina

Si, krukke eller tårn? 

– Si 

Favoritspire? 

– Spirede adzukibønner. De smager nøjagtig som hasselnødder, som du selv har plukket direkte fra træerne.  

Største aha-oplevelse, efter du selv har dyrket spirer?

– At det smager helt anderledes end det, som du køber i butikken. Hvem pokker ønsker at købe en masse agurker og tomater midt om vinteren, når dette og kål er omtrent 100 gange lækrere? 

Bedste nybegyndertip?

– Køb ikke blandinger, før du ved, hvad du kan lide, men dyrk forskellige sorter separat. Og rejs ikke på ferie uden at have overladt ansvaret for spirerne til en, som du har tillid til.

Har du spørgsmål til nyheden?

Du er velkommen til at kontakte forfatteren bag indholdet, hvis du har spørgsmål til nyheden, produkter og meget mere.

Unilever Food Solutions
Ørestads Boulevard 73
2300 København
Danmark
43284100
Se profil
Besøg websitet

Seneste nyheder

22.06.2020

test

test

01.04.2020

F50 - Sprout out Loud

At dyrke spirer er spændende, og resultatet er ligeså lækkert, som det er sundt.

11.03.2020

Convenience på flere niveauer

En ting er de convenience-løsninger, køkkenerne tilbyder for at gøre hverdagen nemmere for deres...

11.03.2020

Kompromisløs kvalitet

Det gode håndværk, råvarer af bedste kvalitet og et stramt og kompromisløst koncept. Sådan lyder...

11.03.2020

Fra fisk til komplette måltider

For 15 år siden startede de med fiskelevering til private, fordi de ville gøre det nemmere for da...

11.03.2020

Tag aftensmaden med hjem fra kantinen

Er arbejdsdagen trukket lidt ud, skal I hurtigt videre til familiens fritidsaktiviteter, eller...

11.03.2020

Danskernes madvaner

Hvordan har danskernes madvaner ændret sig de seneste år? Er der nogen karakteristika, vi kan læn...

11.03.2020

Brands med forskellige styrker

Nogle brands har stor værdi, fordi de lokker kunder til. Andre fordi de er sikkerhed for god kval...

X

FÅ DEN SENESTE INSPIRATION DIREKTE I DIN INDBAKKE

Gå ikke glip af produktnyt, inspiration, opskrifter og meget mere. Tilmeld dig her.